Το «αντίο» του Δημήτρη Ταλαγάνη στον τέως Δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή

Το «αντίο» του Δημήτρη Ταλαγάνη στον τέως Δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ο επικήδειος λόγος του Αρκά καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη στην κηδεία του τέως δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή που τελέστηκε το Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020.

«Αποχαιρετισμός στο φίλο Δημήτρη Παυλη τέως Δήμαρχο Τρίπολης που έφυγε τόσο νωρίς !

Ο τέως δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής με τον Δημήτρη Ταλαγάνη

Φίλε Δημήτρη Παυλή!

Πάνε σαράντα χρόνια από όταν σε πρωτοείδα !!!

Νέος, ωραίος, ενθουσιώδης με οράματα για το μέλλον,

για την ζωή και αληθινή αγάπη για τον τόπο μας !!!

Περάσαμε όλοι μαζί τα χρόνια των αλλαγών και ζήσαμε τη λαίλαπα της μεταπολίτευσης που δυστυχώς διαρκεί ακόμη !

Το 2015 δήμαρχος ήδη μου ζήτησες να συναντηθούμε, ήρθα.

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Μου ζήτησες να στρατευθώ στην προσπάθεια σου για τα πολιτιστικά της πόλεως.

Σου είπα πως θα το έκανα με χαρά, ενημερώνοντας σε βεβαία, πως δεν άνηκα σε εκείνους που σε είχαν ψηφίσει.

Δεν εξεπλάγης. Μου είπες ναι, το γνωρίζω! Αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της πόλεως μας ! προσθέτοντας πως περισσότερο σε ενδιέφερε η συνεργασία ενός επηλυ στην Τρίπολη και, πνευματικού μετανάστη που ήσουν εσύ, με έναν πνευματικά αυτόχθονα Τριπολίτη που ήμουν εγώ και επί πλέον μου ζήτησες να σε γνωρίσω καλλίτερα στην πράξη !!!

Εδώ λοιπόν, σήμερα, ήρθα να σου πω λόγια, που θα’ θελα, να μείνουν και να μην τα πάρει ο άνεμος και ο αγέρας της εύκολης λήθης !

Για την πορεία και το βιογραφικό σου, ας μιλήσουν άλλοι.

Ναι !

Είναι αλήθεια, πως πέρασες δρόμο πολύ,

Κύλησε η ζωή σαν το ποτάμι και έγινε ο καιρός ανηφόρα.

Μια γοητευτική περιπέτεια ο βιος σου, με ότι συνεπάγεται και συνοδεύεται, στη σκληρή πραγματικότητα που γεννούν, διαμορφώνουν και δημιουργούν οι παθογένειες του σαθρού συστήματος διακοσίων χρονών τραυματικής πορείας και περιπέτειας του νεοελληνικού έθνους και κράτους, που σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας του, αν τα γιορτάσουμε βεβαίως !!!

Μια πορεία πλούσια, πλήρης και ένα ταξίδι περιπετειώδες προς την δική σου Ιθάκη !

Έλαβες θέσεις ευθύνης σε μιαν εποχή που η έννοια του χρέους και της ευθύνης ήσαν οι αποδιοπομπαίες έννοιες τόσον για το πολίτικο σύστημα όσο και για τους αλλοτριωμένους πολίτες που πάντα ήθελαν να είναι αθώοι του αίματος για την συντελούμενη ύβρι και το κοινωνικό έγκλημα νίπτοντας πάντα υποκριτικά τας χείρας τους και αθωώνοντας πάντα τον Βαραβάν !!!

Ναι !

Παρέμεινες αγωνιστής κάλος, οραματιστής, μαχητής έως το τέλος.

Ο αιρων και τον σταυρόν της πόλεως, ζώντας την αβάσταχτη μοναξιά των επίλογων, των οραμάτων, του πάθους και της αγάπης σου για την Τριπολιτσά, που σε λίγο θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας αν τα γιορτάσει !!!

Ναι φίλε μου !

Αυτά τα χρόνια συζητήσαμε πολλές φορές, πάντα ήσουν ενθουσιώδης και πάντα σε διακατείχε η βαθειά επιθυμία να σχεδιαστούν και να θεμελιωθούν προτάσεις, δράσεις και θεσμοί που να οδηγούν την πάλη μας στο νέο αιώνα !!!

Ναι !

Δύσκολα στοιχήματα, αλλά, μας ενέπνεαν !

Το τι έγινε εν τω μεταξύ, τώρα πια, ίσως να έχει λίγη σημασία, αφού και εσύ λείπεις και η πόλις περί άλλα τυρβάζει, ενώ εγώ, πάντα εύχομαι οι διάδοχοι σου να προχωρήσουν, με αγάπη, θάρρος και αποφασιστικότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των κοινών μας οραμάτων για την αγαπημένη μας πόλη !!!

Ξέρεις, όλοι εδώ γνωρίζουν τα πάντα, έχουν άποψη για τα πάντα.

Οι αλλαγές όμως τρομάζουν.

Όλοι αρέσκονται να νίπτουν τας χείρας τους, καραδοκώντας, να οδηγήσουν τον επόμενο ως πρόβατο επί σφαγήν, αν θελήσει να αλλάξει πράγματα.

Εδώ, πολλοί λαλούν γλώσσες πολλές, όλες τις γλώσσες ως κύμβαλα αλλαλάζοντα, αλλά όραμα, πίστιν και αγάπην δεν έχουν.

Φίλε Δημήτρη !

Σήμερα Ψυχοσάββατο, φεύγεις εν σιωπή !

Αποχαιρετάς τα ανθρώπινα. μας αποχαιρετάς !

Μνησιπήμων πόνος !

Στις αναπνοές της σκληρής πέτρας φωλιάζει το παράπονο και στις πτυχώσεις των ιματίων μας κρύβεται ο πόνος κι ο φόβος της απουσίας της αγάπης !

Φίλε Δημήτρη, απόψε, η πανσέληνος διαβαίνει μόνη τους δρόμους του μύθου στον έναστρο ουρανό της αρκαδικής νύχτας, στεφανωμένη με φαρμακερούς όφεις και με την αχλυ και τη δόξα της μυστικής οράσεως της ψυχής της ποιήσεως και των λόγων και έργων μας !!!

Μνησιπήμων ο πόνος!

Ναι!

Κάποτε οι άνθρωποι θα πρέπει να διδαχθούν και να μάθουν να τιμούν την σιωπή !

Ενός λεπτού σιγή, το πέρασμα μας στη σιωπή και στο φως!

Όχι όμως και στην λησμοσύνη !!!

Φίλε Δημήτρη !

Δεν έρχομαι για να σου πω μεγάλα λόγια. Ούτε για να ικανοποιήσω την ανάγκη των ανθρώπων, φίλων και μη, για υποκριτικές συγκινήσεις της στιγμής, μα ούτε και για να πω λόγια περιττά που να υπηρετούν την ανάγκη του «φαινεσθαι» και αγνοούν επίμονα το «ένιαι» όπως γίνεται άλλωστε στην καθημερινή άσκηση του βίου και του παιγνίου της «ματαιοτητος » !!!

Δεν έχεις πλέον ανάγκη από μεγάλα και ωραία λόγια !

Ο σεβασμός και η αγάπη στην ιερότητα του προσώπου του ανθρώπου είναι μυστήριο μέγα, που ερμηνεύεται, νοιώθετε και εκφράζεται εν σιωπή !!!

Φίλε Δημήτρη !

Η ζωή είναι άθροισμα συμπτώσεων, συνάντηση αντίθετων, σύνθεση αντιθέσεων, είναι άθροισμα μικρών μαγικών στιγμών και απλών γεγονότων, αξιών και εννοιών, που συνθέτουν τη χαρά, τον πόνο και το βαθύτερο νόημα της ζωής μας που είναι η αγάπη !!!

Φίλε Δημήτρη !

Αυτήν την ώρα έξω στην πολιτεία η ζωή συνεχίζεται !

Οι άνθρωποι βιώνουν το φόβο μιας νοσηρής απειλής, το φόβο μιας νοσηρής περιπέτειας σε μιαν νοσηρή άνοιξη που γεννά το οδυνηρόν παίγνιον της πολίτικης σήμερα, σε όλον τον κόσμο, στον τόπο μας και στην μικρή μας πάλη που, εσύ αγάπησες και υπηρέτησες με δύναμη πίστη και πάθος !!!

Φίλε Δημήτρη !

Φεύγοντας σε παρακαλώ , μην κοιτάξεις πίσω.

Πες μόνον, ο γέγονε , γέγονε, πάρε μιαν βαθειάν ανάσαν, άφησε ένα δάκρυ να κυλήσει και δες εμπρός σου το «νεύμα» του Θεού που σε οδηγεί στο φως και στην άλλη αλήθεια !

Φίλε Δημήτρη !

Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό !

Συνέχισε λοιπόν το μεγάλο ταξίδι στο φως και ευψυχει !!!

Δημήτρης Ταλαγάνης


Share Tweet Send
0 Comments
Loading...
You've successfully subscribed to ARKADIA24
Great! Next, complete checkout for full access to ARKADIA24
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.