Θλίψη για το καμένο δάσος στον Πάρνωνα - Μια σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια

Θλίψη για το καμένο δάσος στον Πάρνωνα - Μια σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια

Στη σύλληψη ενός άνδρα για εμπρησμό από αμέλεια προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης για την μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (24/11/2020), κοντά στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου.

Στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει τα εξής:

«Συνελήφθη την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τριπόλεως ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην Τ.Κ. Άγιου Πέτρου, του δήμου Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας.

Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας που συνελήφθη είχε ανάψει φωτιά για να καθαρίσει το χωράφι του. Δυστυχώς η φωτιά του ξέφυγε με τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Καταστράφηκε το δάσος

Για την φωτιά και το καμένα τοπίο που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά έγραψε η ομάδα «Κοινότητα Αγίου Πέτρου Αρκαδίας» στο facebook τα εξής:

«Μια άτυχη στιγμή...

Καταστράφηκε το δάσος που είχε δημιουργηθεί από φυσική και τεχνική αναγέννηση, ύστερα από την μεγάλη φωτιά του 2000. Εκατοντάδες στρέμματα παραδόθηκαν στη πύρινη λαίλαπα δίνοντας την ομορφιά τους στο μαύρο.

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες από τους συμμετέχοντες στην κατάσβεση, δεν μπόρεσαν να τιθασεύσουν την φωτιά από την πρώτη στιγμή (εχθές το μεσημέρι). Το ανύπαρκτο οδικό δίκτυο της βόρειας πλευράς του Πάρνωνα μας οδήγησε για μια ακόμη φορά στην καταστροφή..

Κάθε φορά που ξεσπάει μια πυρκαγιά, αδυνατούμε να την κατασβήσουμε άμεσα λόγω μη ύπαρξης έργων υποδομής (δρόμοι, αντιπυρικές, δεξαμενές κλπ.)
Ας ελπίσουμε στο άμεσο μέλλον οι ιθύνοντες να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλήψεις δεκαετιών.

Μεγάλο κομμάτι του Πάρνωνα ανήκει στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας και ειδικότερα στην κοινότητα Αγ. Πέτρου οπού υπάρχει και το μοναδικό, στην Ευρώπη, δενδρόκεδρο της Μαλεβής. Άμεσα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την κατεστραμμένη έκταση και να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών, που ίσως να έχουμε τις επόμενες ημέρες λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης, τους συμπατριώτες Αγιοπετρίτες, τους τοπικούς συμβούλους Παναγιώτη Μπελδέκο και Παναγιώτη Κατσή, την Πυροσβεστική υπηρεσία Άστρους και τον διοικητή της για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, την Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Καμπύλη και τους αντιδημάρχους κ. Σαμαρτζή και κ. Κατσή ο οποίος και λόγω καταγωγής (Αγιοπετρίτης) συνέβαλε τα μέγιστα, τους υπαλλήλους του δήμου, που ολόκληρο το βράδυ με τις υδροφόρες κουβαλούσαν νερό, τους γειτονικούς Δήμους Τρίπολης, Σπάρτης και Νότιας Κυνουρίας και ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πελοποννήσου που μαζί με τον Αρχιπύραρχο της κ. Κολυβήρα ξενύχτησαν στον Αγ. Θόδωρα και στον Ζυγό. Περίπου 100 συνολικά πυροσβέστες καθώς και η ειδική ομάδα των ΕΜΑΚ (πεζοπόροι) από την Αθήνα εργάστηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση.

Ευχαριστούμε επίσης τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου κ. Χατζή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρόπουλο που παραχώρησαν μπουλντόζα D7, ολονυκτίς 12:00 το βράδυ, προκειμένου να διανοιχτούν την έσχατη στιγμή αντιπυρικές ζώνες.

Ελπίζουμε το πάθημα αυτό να μας γίνει μάθημα και να μην ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο».

Δείτε φωτογραφίες


Share Tweet Send
0 Comments
Loading...
You've successfully subscribed to ARKADIA24
Great! Next, complete checkout for full access to ARKADIA24
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.