Φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη σε 1,5 χρόνο - Τι ανακοινώθηκε

Φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη σε 1,5 χρόνο - Τι ανακοινώθηκε

Ο Δήμος της Μεγαλόπολης θα είναι ο πρώτος δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου της χώρας μας.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο της Μεγαλόπολης, που παραχώρησαν ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Hengas A.E. Μιχάλης Λαμπρόπουλος και Νίκος Κουτσογιάννης.

Όπως έγινε γνωστό, το μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στο δήμο και την εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Hengas A.E., αναφέρει ότι οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο, ενώ ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να συνδεθεί με το δίκτυο, θα το πράξει, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση, μιας και θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι στο μεσοδιάστημα της κατασκευής του δικτύου, δεν θα μείνει κανένας πολίτης της Μεγαλόπολης χωρίς θέρμανση, αφού για αυτό θα μεριμνήσει η ΔΕΗ.

Συγχρόνως, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της εταιρείας, το φυσικό αέριο θα επεκταθεί σε επόμενο στάδιο, σε Τρίπολη και Κόρινθο.

Επίσης η εταιρεία διευκρίνισε ότι το δίκτυο του αερίου θα αφορά και οικισμούς γύρω απ’ την πόλη της Μεγαλόπολης, ενώ σύντομα θα ανοίξει και γραφεία, για την παροχή ενημέρωσης και για τις πρώτες αιτήσεις συνδρομής.

Τέλος θα προχωρήσουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες της περιοχής που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το φυσικό αέριο, ενώ μίλησαν και για σχεδιαζόμενες επενδύσεις της εταιρείας στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που ήδη έχουν κατατεθεί στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Κάλυψη της τηλεθέρμανσης

Όπως προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, η πόλη της Μεγαλόπολης πρόκειται να καλυφθεί κατά 100% με δίκτυο διανομής, ενώ, ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης των 1.079 καταναλωτών που καλύπτονται από την υφιστάμενη τηλεθέρμανση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, προκρίθηκε η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ως “αντιστάθμιση” στην κατάργηση της τηλεθέρμανσης, μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή.

Όπως είχε επισημάνει σε παλιότερη παρέμβασή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι σημερινοί χρήστες της τηλεθέρμανσης δεν θα επιβαρυνθούν με το κόστος της σύνδεσης του κτιρίου τους στο δίκτυο του φυσικού αερίου, καθώς είχαν πληρώσει όταν συνδέθηκαν με την τηλεθέρμανση.

Αναφορικά με τους νέους χρήστες που θα συνδεθούν με το δίκτυο, όπως αποκάλυψε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, στο Μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης που συνάφθηκε μεταξύ Edil Hellas και Δήμου Μεγαλόπολης τον Ιούνιο του 2020, προβλέπεται η έκδοση πρόσκλησης στο ΕΣΠΑ για την επιδότηση του κόστους των εσωτερικών εγκαταστάσεων και των τελών σύνδεσης ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι η Hengas συνιστά καθολικό διάδοχο του κλάδου φυσικού αερίου της Edil Hellas, “εξοπλιζόμενη” με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την οικονομική επιφάνεια της μητρικής εταιρείας.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης σε αριθμούς

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της Hengas ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 8.6 εκατομμύρια ευρώ με την ανάπτυξη 2.896 συνδέσεων όλων των κατηγοριών μέχρι το 2024. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις για την κατασκευή Δικτύου Διανομής καθώς και για την κατασκευή των μετρητικών ρυθμιστικών σταθμών.

Η πρόβλεψη της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στο δίκτυο κατά το τέλος της πενταετίας ανέρχεται σε 67.707 MWhγια οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, με τις συνδέσεις να επιμερίζονται ως εξής: οι 2.532 θα είναι οικιακές, 270 συνδέσεις για καταστήματα-γραφεία, 17 συνδέσεις προβλέπονται για σχολεία, 4 συνδέσεις για ξενοδοχεία και 66 συνδέσεις για άλλες χρήσεις.

Η συνέντευξη τύπου

Ο δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, παρατήρησε ότι “κανένας Μεγαλοπολίτης δεν θα πληρώσει για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο. Και δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση στο μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει το δίκτυο φυσικού αερίου”. Εκτίμησε πως “πέρα από τη θέρμανση θα είναι το εφαλτήριο για τη δημιουργία επενδύσεων, για θέσεις εργασίας, ανάκαμψη και προστιθέμενη αξία” και διαβεβαίωσε ότι “το μνημόνιο έχει μόνο θετικά στοιχεία για την πόλη”.
Ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους τούς υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, τον τέως υπουργό Γεράσιμο Θωμά, τον Κωστή Μουσουρούλη (συντονιστή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης), τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον Αρκά υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, καθώς και τα στελέχη της ΔΕΗ Κοπανάκη, Καραγιάννη και Γίδη.

Ο υφυπουργός Κώστας Βλάσης δήλωσε ότι “το φυσικό αέριο έρχεται στη Μεγαλόπολη. Είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που έρχεται το αέριο”. Ανέφερε πως “κάνουμε το καθήκον μας όσο μπορούμε”, παρατήρησε ότι “συνεργάστηκαν η κυβέρνηση και ο δήμαρχος με τα στελέχη του” και ευχήθηκε “το επόμενο βήμα να είναι η Τρίπολη και η υπόλοιπη Αρκαδία”. Εκτίμησε ότι μετά από λίγα χρόνια η Μεγαλόπολη θα είναι μια άλλη πόλη, όμορφη πόλη, με κόσμο που θα εργάζεται”. Δεσμεύτηκε πως “κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα φανεί η ωφέλεια του φυσικού αερίου “και στις τσέπες των Μεγαλοπολιτών” κι επεσήμανε πως “θα καλύπτει νοικοκυριά και μεγάλες επιχειρήσεις, θα είναι κίνητρο για φθηνή ενέργεια”.

Ο ιδιοκτήτης της Edil (στέλεχος της Hengas) Μιχάλης Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι “θα εγγυηθούμε την αυστηρή υλοποίηση του μνημονίου, σε 1,5 χρόνο να συνδεθούν όλοι οι Μεγαλοπολίτες”, Προσκάλεσε “να κάνουν αίτηση και σύντομα όλοι οι Μεγαλοπολίτες” και δεσμεύτηκε ότι “θα συνδεθούν όλοι όσοι κάνουν αιτήσεις”. Ενημέρωσε πως “έχουμε βάλει στόχο να κάνουμε και άλλου είδους επενδύσεις με βάση τη Μεγαλόπολη” και υπογράμμισε ότι “το φυσικό αέριο είναι το πιο οικονομικό καύσιμο”.

Ο κ. Κουτσογιάννης, στέλεχος και υπεύθυνος επικοινωνίας της Hengas, παρατήρησε ότι “η ανάπτυξη ξεκινάει από τη Μεγαλόπολη. Είναι ο πρώτος δήμος της Πελοποννήσου που θα απολαύσει τα οφέλη του φυσικού αερίου”. Αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό ρίσκο της εταιρείας με τη συμμετοχή στο μνημόνιο και δήλωσε πως “είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες”. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να συνδεθούν σε πολύ γρήγορο χρόνο και δεσμεύτηκε πως “μέχρι το φθινόπωρο του 2022 θα καλύψουμε όλη την πόλη”.

Ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρχει κατάστημα της Hengas στο κέντρο της πόλης κι επιβεβαίωσε πως “κανείς δεν θα επιβαρυνθεί με κατασκευή και εγκατάταση (τέλη σύνδεσης), θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Το δίκτυο περιλαμβάνει και την Μαραθούσα Α’ και Β’ (εργατικές κατοικίες) και την οδό 212 Εκτελεσθέντων”.
Ακόμα, ενημέρωσε ότι προγραμματίζονται “δύο μελέτες - επενδύσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης άνω των 30 εκ. ευρώ με 120 θέσεις εργασίας”, θερμοκηπιακή μονάδα υδροπονίας και σταθμός συμπιεσμένου φυσικού αερίου για την Πελοπόννησο.

έλος, ανέφερε ότι πέρα από Τρίπολη και Κόρινθο θα εξετάσουν και περαιτέρω περιοχές: “Η εταιρεία έχει σκοπό να τροφοδοτήσει περιοχές που δεν θα πάει η ΔΕΣΦΑ”.


Share Tweet Send
0 Comments
Loading...
You've successfully subscribed to ARKADIA24
Great! Next, complete checkout for full access to ARKADIA24
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.