Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 199η επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 199η επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 199η επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς, από τους επαναστατημένους Ελληνες, στις 23 Σεπτεμβρίου 1821.

Για πρώτη φορά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση καθώς και οι παραδοσιακοί χοροί λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Με τις εκδηλώσεις της Κυριακής κορυφώθηκε ο τριήμερος φετινός εορτασμός της επετείου -και στις οποίες παρέστη και ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη φιλόλογο Αγγελική Κωστάκη και στη συνέχεια οι επίσημοι και οι Αρχές μετέβησαν στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφανιών.

Παρόντες μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο βουλευτής Γιώργος Παπαηλιού, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, οργανώσεων και συλλόγων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ στην πλατεία Αρεως, με την μουσική παράσταση “Ο Θοδωρής του ’21” και καύση πυροτεχνημάτων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης ανέφερε τα εξής για την Επέτειο:

«Εορτάζοντας την 23η Σεπτεμβρίου ως ημέρα-επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, μια μεγάλη ημέρα όχι μόνο για την Τρίπολη και την Αρκαδία, αλλά για την Ελλάδα ολόκληρη.

Κι αυτό γιατί η Άλωση-Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς σηματοδοτεί την απαρχή της Παλιγγενεσίας, τη Μεγάλη Επανάσταση του Έθνους.

Με Στρατηγό και Ηγέτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που ένωσε τους Έλληνες και τους οδήγησε στη μεγάλη νίκη και τελικά στη Απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Χρόνια πολλά συμπατριώτες μου Αρκάδες! Ψηλά το κεφάλι συνέλληνες!

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, στη δήλωσή του, ανάφερε:

«Χρόνια πολλά στην Τρίπολη, χρόνια πολλά στην Ελλάδα. Μία μέρα γιορτινή για όλη τη χώρα. Η Άλωση της Τρίπολης ήταν το κομβικό γεγονός, που εγκαθίδρυσε την Ελληνική Επανάσταση. Μια χούφτα επαναστατημένοι Έλληνες κατάφεραν να απελευθερώσουν το οικονομικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Ακόμα και σήμερα η Άλωση είναι επίκαιρη, διότι μας διδάσκει πως όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, κατορθώνουμε ως Έθνος, ως Λαός, να πετύχουμε πολλά. Αντιθέτως, όταν είμαστε διχασμένοι, έχουμε υποστεί ήττες και καταστροφές.

Η Άλωση πρέπει να εορτάζεται –όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν για να απελευθερωθεί το Έθνος- αλλά και για να μαθαίνουν οι νέοι, ότι όταν η Πατρίδα σου κινδυνεύει, προέχει η Απελευθέρωσή της. Αυτή η μέρα, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα φωτεινό παράδειγμα για τη νεολαία μας.΄

Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι εκδηλώσεις της Άλωσης δεν μπορούσαν  έχουν την απαιτούμενη λαμπρότητα. Ελπίζουμε ότι του χρόνου, που θα είναι τα 200 χρόνια, από την Εθνεγερσία, θα μας επιτρέψουν ο υγειονομικές συνθήκες να οργανώσουμε λαμπρούς εορτασμούς.»


Share Tweet Send
0 Comments
Loading...
You've successfully subscribed to ARKADIA24
Great! Next, complete checkout for full access to ARKADIA24
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.