Ακατάλληλα τεστ αντισωμάτων για κορονοϊό στην Αρκαδία

Ακατάλληλα τεστ αντισωμάτων για κορονοϊό στην Αρκαδία

Ακατάλληλα τεστ για κορονοϊό προμηθεύτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας όπως προκύπτει μετά από σχετική έρευνα.

Πρόκειται για τεστ αντισωμάτων ταχείας διάγνωσης από την Κίνα που προμηθεύτηκαν μαζικά οι βρετανικές αρχές και όπως διαπιστώθηκε έβγαζαν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και πολλά ψευδώς θετικά.

Τα συγκεκριμένα τεστ συνέχισαν να διακινούνται με διαφορετικές συσκευασίες και ονομασίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κάπως έτσι έφθασαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρκαδία.

Το θέμα αποκαλύπτει το in.gr αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Από αναζητήσεις στη Διαύγεια και σε ανοικτά δεδομένα στο διαδίκτυο φαίνεται ότι η απευθείας ανάθεση για τα τεστ ταχείας διάγνωσης έγινε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε τοπική επιχείρηση που μέχρι πρότινος προμήθευε τον δήμο Τρίπολης με σκυλοτροφές για αδέσποτα, και εμπορευόταν εξοπλισμό κουζίνας και καθαριστικών ειδών. Με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιήθηκε και στους τομείς των τεστ ταχείας διάγνωσης και προστατευτικών μασκών.

Πριν από μερικές ημέρες, στις 15 Ιουνίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέδωσε χρηματικό ένταλμα πληρωμής προς την τοπική επιχείρηση για την προμήθεια των συγκεκριμένων τεστ, το οποίο σημαίνει ότι έχουν παραληφθεί.

To in.gr απέστειλε επικοινώνησε γραπτώς με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θέτοντας στον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βασίλη Διαμαντόπουλο –ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ- ερωτήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση:

Δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις 8 Απριλίου έχει εκδώσει σύσταση για ερευνητική χρήση των τεστ ταχείας διάγνωσης και ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την κρίση του κορονοϊού Σωτήρης Τσιόδρας από τα τέλη Μαρτίου ανέφερε ότι τα ειδικά τεστ αντισωμάτων «δεν είναι διαγνωστικά της νόσου» και ότι σε περίπτωση ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ενδέχεται να οδηγήσουν σε υιοθέτηση ανεύθυνων συμπεριφορών που μπορεί να διασπείρουν τον ιό, παρακαλώ να μου απαντήσετε τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Για ποιους λόγους πραγματοποιήθηκε η προμήθεια των 400 τεστ ταχείας διάγνωσης της Screen Italia από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 22 Απριλίου; Υπήρχαν σε εκείνο το χρονικό σημείο ενδείξεις ότι πρόκειται για τεστ που προέρχονται από την Κίνα, έχουν κριθεί από τη Βρετανία ως μη κατάλληλα και έχουν «υποστεί» τη διαδικασία του relabeling;
  2. Έχετε προχωρήσει σε χρήση τους; Διαπιστώθηκαν ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά αποτελέσματα;
  3. Η απευθείας ανάθεση για την προμήθεια των 400 τεστ πραγματοποιήθηκε σε τοπική επιχείρηση που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε εμπόριο ζωοτροφών, εξοπλισμού κουζίνας και καθαριστικών ειδών και όχι σε κάποια αμιγώς ιατροτεχνολογική εταιρεία ή εισαγωγέα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ποιο το σχόλιό σας επ’ αυτού;
  4. Ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιατρών Δημόσιας Υγείας, γνωρίζετε αν τεστ ταχείας διάγνωσης από την Screen Italia έχουν προμηθευθεί και άλλοι φορείς εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Η απάντηση που έλαβε το in.gr ανέφερε τα εξής:

Στα πλαίσια της πρόληψης και προστασίας από τη νόσο Covid-19 προμηθεύτηκε τεστ αντισωμάτων, κατόπιν σχετικών αιτημάτων των νοσοκομείας της χωρικής αρμοδιότητάς μας, για επιδημιολογικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα παρακάτω αναφερόμενα.

Το εν λόγω τεστ που αναφέρεστε φέρει σήμανση CE IVD καθώς και αριθμό γνωστοποίησης ΕΟΦ 2830000337756, απαραίτητα για τη νομιμη κυκλοφορία του στην ελληνική αγορά, κατόπιν των οποίων προχωρήσαμε σε προμήθεια με κάθε νόμιμη διαδικασία.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την εισαγωγή και διακίνησή τους παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ ή στην υπεύθυνη κυκλοφορίας του προϊόντος εταιρεία Bluemed.

Επίσης αναφέρουμε:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι ορολογικές εξετάσεις σε οροεπιδημιολογικές μελέτες, στις οποίες το αίμα μεγάλου αριθμού ατόμων του πληθυσμού εξετάσειται για παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εκτιμήσουμε χονδρικά το ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων και για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας μας»

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα στο in.gr


Share Tweet Send
0 Comments
Loading...
You've successfully subscribed to ARKADIA24
Great! Next, complete checkout for full access to ARKADIA24
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.