Στο Ίδρυμα Μ. Στασινόπουλος ο «Όρκος του Κολοκοτρώνη»

0
Όρκος Κολοκοτρώνη Στασινόπουλος

Στα χέρια του Ιδρύματος «Μιχαήλ Στασινόπουλος» πέρασε το ιστορικό έγγραφο, ο Όρκος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που δημοπρατήθηκε από γνωστό οίκο δημοπρασιών.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 11.000 ευρώ και έφτασε τις 80.000 ευρώ. Το συνολικό τίμημα φτάνει τις 116.000 ευρώ με τους φόρους και την αμοιβή προμήθειας.

Το ιστορικό αυτό έγγραφο, είναι η απόφαση των Μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας, αφήνοντας κατά μέρος τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Ο Όρκος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, φέρει τις υπογραφές όλων των μελών της Γερουσίας, έχει μελετηθεί από το 1934 και έχει πιστοποιηθεί η γνησιότητά του.

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για τη δημοπράτηση του όρκου του Κολοκοτρώνη

Το «Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ιδρύθηκε το 1969 από τις εταιρείες «ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.» και «ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.».

Η έδρα του Ιδρύματος είναι στην Αθήνα, ωστόσο το Πολιτιστικό Κέντρο του όπου πραγματοποιείται το σύνολο σχεδόν των εκδηλώσεων βρίσκεται στο χωριό Στάδιο (πρώην Αχούρια) του Δήμου Τεγέας, 8 χλμ νότια της Τρίπολης.

Το Στάδιο, υπήρξε η γενέτειρα του αείμνηστου Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου όπου και γεννήθηκε το 1899. Σπούδασε στο Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο, όπως και ο πατέρας του, και στην συνέχεια μπήκε στο χώρο της βιομηχανίας. Το 1953 ανέλαβε την εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού Α.Ε.» και αφού την μετονόμασε σε «ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.», την ανέδειξε σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της χώρας. Υπήρξε πρότυπο αυτοδημιούργητου επιχειρηματία.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος απεβίωσε το 1964 και στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαριάνθη και οι γιοι του Νίκος και Ευάγγελος, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Ίδρυμα.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προβολή του πολιτισμού, η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Τεγέας και η επιμόρφωση των κατοίκων του τόπου.

Το Ίδρυμα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώτη Πρόεδρος του Ιδρύματος υπήρξε η Μαριάνθη Στασινοπούλου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το θάνατό της το 1997.

Το έμβλημα του Ιδρύματος φέρει παράσταση ενδεκάκτινου κύκλου και είναι αντίγραφο σφραγίδας των υστερο-γεωμετρικών χρόνων, η οποία προέρχεται από το Ιερό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και φυλάσσεται στο Παναρκαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.