Σκουρλέτης: Μαζί βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019

0

Το φθινόπωρο του 2019, αντί του Μαΐου της ίδιας χρονιάς που είναι προγραμματισμένες, θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM.

Ανακοίνωσε δε ότι η σχετική ρύθμιση για μεταφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών θα περιλαμβάνεται σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο Καλλικράτη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο του 2019 να στηθούν διπλές κάλπες για εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που αφήσε να εννοηθεί ο κ. Σκουρλέτης.

Όπως τόνισε «αυτό που έχουμε καταρχήν συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του «Καλλικράτη», είναι η μετάθεση για λίγους μήνες της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, να πάει δηλαδή το φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019. Είναι κάτι που ζητά και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης και να γίνεται η ανάληψη καθηκόντων, πια, των νέων αιρετών, από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους».

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος με τον δημοσιογράφο:

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: […] Άρα λογικά, οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά και οι εθνικές μαζί με τις αυτοδιοικητικές πάλι μαζί. Αυτό καταλαβαίνω.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι μία λογική σκέψη.

Ο Υπουργός απάντησε ως εξής σε κάποιες από τις ερώτήσεις μεταξύ άλλων:

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε κ. υπουργέ, μιας και είπατε για τους δήμους, αυτοί οι καινούργιοι οργανισμοί, με το σχέδιο, το οργανόγραμμα και τον κανονισμό των δήμων που τους ζητήσατε να φτιάξουν και σωστά τους είπατε, τους φτιάξανε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κάποιοι το έχουν κάνει κάποιοι δεν το έχουν κάνει. Αυτός ο οργανισμός αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και κυρίως τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί τώρα είναι ανοιχτό και το θέμα τους εργαζόμενους στο χώρο της καθαριότητας, εκεί με τα οκτάμηνα και τα λοιπά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι το μόνο, θα έλεγε κανείς, που έχει αποσαφηνιστεί και κινούμαστε σε μία σωστή κατεύθυνση. Από μέρα σε μέρα βγαίνει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τον διαγωνισμό, ουσιαστικά απαντάμε στο μεγαλύτερο βαθμό στο θέμα της καθαριότητας. Οι δήμοι επέλεξαν με βάση τις ανάγκες τους και τα έσοδά τους. Διότι οι ανάγκες μπορεί να καταλήγουν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, αλλά θα πρέπει να μπορείς να τις καλύψεις και με βάση τα έσοδά σου. Προσδιορίσανε τον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν στο συγκεκριμένο τομέα, παύει αυτό το καθεστώς των ομήρων συμβασιούχων και μιλάμε για ένα ανοιχτό όχι φωτογραφικό διαγωνισμό, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς θα εξασφαλίσετε υπουργέ αυτή την κατάρα που υπήρχε παλιά, δηλαδή τον έπαιρνε ως εργάτη καθαριότητας και μετά τον έβαζε στο γραφείο και μετά ήταν άδεια η θέση του εργάτη καθαριότητας και πάλι από την αρχή και πάλι απεργίες και πάλι φασαρίες;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής σε αυτές τις θέσεις. Δεν μπορεί δηλαδή να αποσπαστεί κάποιος, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια. Ενδεχομένως για λόγους υγείας να υπάρξουν εξαιρέσεις.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο σχεδιασμό, εννοώ του υπουργείου και της Κυβέρνησης, υπάρχει η σκέψη να επανέλθει το θέμα της απλής αναλογικής στη Βουλή, για τις εθνικές εκλογές;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας έλεγα πολιτικά, το θέμα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να το ξαναδούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να ισχύσει από τώρα για τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να το ξαναδούμε από την στιγμή που έχουμε κάποια σαφή δείγματα γραφής και επανατοποθέτησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν το είχαν υποστηρίξει. Αλλιώς να το ξαναφέρουμε έτσι, δεν έχει καμία έννοια.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το μοντέλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσον αφορά τον τρόπο εκλογής δημάρχου, γιατί ακούω από αυτοδιοικητικούς να λένε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει άλλο πράγμα για το δημοτικό συμβούλιο κι άλλο για το Δήμαρχο και ότι θα έπρεπε ότι ίσως ο δήμαρχος να βγαίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έτσι θα προωθούσε και τις συνεργασίες, τη συνεννόηση και τα λοιπά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από τη στιγμή που μιλάμε για την απλή αναλογική αυτό φέρνει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Περιφερειακοί θα βγαίνουν με βάση την πρότασή μας, θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αποστερήσουμε τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος για να ψηφίζει τον δήμαρχό του. Άρα να πάμε σε μία πρόταση έμμεσης εκλογής, όπως ίσχυε παλαιότερα στην Ελλάδα, πριν από το 1967. Αν και έχει τη λογική του, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι δεν είναι κάτι που ταιριάζει με την δική μας παράδοση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.