Κοντά σε συμφωνία για τους λιγνίτες της ΔΕΗ Κυβέρνηση και Ε.Ε.

0
πώληση μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολη

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό του χαρτοφυλακίου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν σε διαδικασία πώλησης, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων που έγιναν χθες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο ίδιος ο κ. Σέφτσοβιτς σε δηλώσεις του, αν και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (και όχι Ενέργειας για την οποία ο ίδιος είναι αρμόδιος), εκτίμησε ωστόσο ότι η λύση θα βρεθεί σχετικά γρήγορα υπογραμμίζοντας ότι τα ενεργειακά αποτελούν σημαντικό τμήμα της τρίτης αξιολόγησης την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει σύντομα.

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% του δυναμικού της ΔΕΗ γίνεται σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το “σπάσιμο” του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. Έχει συμφωνηθεί η πώληση της μονάδας στη Φλώρινα, καθώς και της άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στον ίδιο Σταθμό, ενώ ο πυρήνας της διαπραγμάτευσης σχετίζεται με το αν θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση να περιληφθεί στο “πακέτο” και ο ΑΗΣ Αμυνταίου ή θα ενταχθούν άλλες μονάδες.

Το “καλάθι” που θα επιλεγεί θα τεθεί σε δοκιμασία αγοράς (market test), προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.