Καρύταινα: Αναβίωση θερισμού και αλωνίσματος

0
Καρύταινα θερισμός αλώνισμα

Διήμερες εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακού θερισμού με δρεπάνια και αλωνίσματος με άλογα, στην Καρύταινα της Αρκαδίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιλίου της Αττικής, τον Δήμο της Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά “Ο Θ. Κολοκοτρώνης” και τη συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η αναβίωση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων, όχι σαν εργασίες τώρα πια, αλλά σαν νοσταλγικές αναμνήσεις.

Η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος θυμίζει στους μεγαλύτερους εικόνες από το παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα. Στους μικρούς μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλιότερη δύσκολη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για τον βιωματικό δεσμό της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

Το διήμερο ξεκίνησε το Σάββατο, με ένα παραδοσιακό συναπάντημα των χορευτικών ομάδων και με παραδοσιακή καντάδα “περατζάδα” στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς αγοράς του ιστορικού χωριού, χορευτικές επιδείξεις από τα χορευτικά συγκροτήματα, με χορούς και τραγούδια από διάφορα γεωγραφικά συγκροτήματα της πατρίδας μας, στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας.

Την Κυριακή έγιναν οι κύριες εκδηλώσεις, σε διάφορες τοποθεσίες της Καρύταινας, στους χώρους του θερισμού και του αλωνίσματος.

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, οι βουλευτές Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού και Κ. Βλάσσης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ. Ππαδόπουλος, ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης Δημήτρης Γιώτης, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων πολίτες, ντόπιοι και επισκέπτες.


Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.