Ερώτηση Κώστα Βλάσση στη Βουλή για το Κάστρο στο Παράλιο Άστρος

0
Παράλιο Άστρος Κάστρο

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. Κώστας Βλάσσης για την ανάδειξη του Κάστρου στο Παράλιο Άστρος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων πρόκειται για ένα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο και ένα εξαίρετο μεσαιωνικό μνημείο που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και για το λόγο αυτό ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου.

Ολόκληρη η Ερώτηση στη Βουλή του Κώστα Βλάσση

Το κάστρο του Παράλιου Άστρους αποτελεί ένα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο και ένα εξαίρετο μεσαιωνικό μνημείο που έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

Δυστυχώς, στο κάστρο δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης με αποτέλεσμα οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου στο τείχος αλλά και τα πυργόσπιτα που περιλαμβάνει να αυξάνονται συνεχώς και να απειλούν το ίδιο το μνημείο.

Το κάστρο του Παράλιου Άστρους αποτελεί τον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της χερσονήσου «Νησί», όμως παρά τη δεσπόζουσα θέση του δεν αναδεικνύεται.

Η εικόνα εγκατάλειψης του κάστρου, ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της περιοχής, είναι ανεπίτρεπτη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο τουριστικής έλξης ενός ήδη σημαντικού τουριστικού προορισμού της Αρκαδίας.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

α) Θα προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του κάστρου στο Παράλιο Άστρος; Αν ναι, ποιες θα είναι οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος;

β) Προχωρούν οι εργασίες εκπόνησης της σχετικής μελέτης που θα επιτρέψουν την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Αν ναι, βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος;

γ) Πως σκοπεύετε να αναδείξετε το κάστρο του παράλιου Άστρους και να ενισχύετε την προβολή του ώστε να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.