Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020
Αρχική Πολιτική Αντιδράσεις για την τροπολογία που αποκλείει την Αρκαδία, εκτός της Μεγαλόπολης, από...

Αντιδράσεις για την τροπολογία που αποκλείει την Αρκαδία, εκτός της Μεγαλόπολης, από την έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία παρέχεται σημαντική έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως αντιστάθμισμα στην περιβαλλοντική επιβάρυνση των λιγνιτικών  μονάδων σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Αρκαδία μόνο στα όρια του δήμου Μεγαλόπολης.

Ο βουλευτής Αρκαδίας (ΠΑΣΟΚ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοροϊδεύει για ακόμη μια φορά την Αρκαδία, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ενώ μειώνει το τιμολόγιο στους οικιακούς πελάτες σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την Αρκαδία περιορίζει τη μείωση μόνο στη Μεγαλόπολη. Την ίδια ώρα, προχωράει την πώληση δυο μονάδων στη Μεγαλόπολη (σε κανένα σχέδιο προηγούμενων Κυβερνήσεων δεν υπήρχε πώληση μονάδων της Μεγαλόπολης) και στην Κοζάνη ούτε μια. Σε λίγο στη Βουλή θα ζητήσω την αλλαγή της Τροπολογίας.»

Την τροπολογία κατέθεσαν στη Βουλή οι κ.κ. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας Βουλευτής Αρκαδίας, Μανιάτης Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδος, Γρηγοράκος Λεωνίδας Βουλευτής Λακωνίας, Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος Βουλευτής Επικρατείας, Κουτσούκος Γιάννης Βουλευτής Ηλείας, και Παπαθεοδώρου Θεόδωρος Βουλευτής Αχαίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με αυτή ζητάνε να ενταχθεί συνολικά ο Νομός Αρκαδίας στη ρύθμιση για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και οι όμοροι Δήμοι των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Από την μεριά του ο βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «ενεργειακές κοινότητες», μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής:

Με την υπουργική τροπολογία για τη «χορήγηση ενίσχυσης (από τον κρατικό προϋπολογισμό) σε οικιακούς καταναλωτές περιοχών λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα» προβλέπεται έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εισαγωγή ειδικού (μειωμένου) τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μία κίνηση δικαιοσύνης – όχι σκοπιμότητας, όπως διατείνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης – έναντι των κατοίκων περιοχών, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στον εξηλεκτρισμό και την ενεργειακή πολιτική της χώρας και αντίστοιχα έχουν υποστεί πολλαπλές επιβαρύνσεις που αφορούν την εγκατάσταση, τις δραστηριότητες, το περιβάλλον. Η πολιτεία, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, έρχεται να αμβλύνει μερικά τις δυσμενείς συνέπειες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Όμως το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας εμπεριέχει μία αδικία, που πρέπει να αρθεί.

Στις περιοχές, για τις οποίες θα ισχύσει το ειδικό (μειωμένο) τιμολόγιο :

– περιλαμβάνεται το σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όχι οι επιμέρους ενεργειακοί δήμοι (Κοζάνης και Εορδαίας στο νομό Κοζάνης, Φλώρινας και Αμύνταιου στο νομό Φλώρινας ), ούτε καν οι νομοί στους οποίους είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ, αφού περιλαμβάνονται νομοί, οι νομοί Καστοριάς και Γρεβενών, όπου δεν είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ.

– αντίθετα από την Πελοπόννησο και ειδικά από την Αρκαδία περιλαμβάνεται μόνον ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Πρόκειται για ανισότιμη μεταχείριση, όταν μάλιστα ο μειονεκτικός, προβληματικός και φτωχός νομός Αρκαδίας συνολικά έχει προσφέρει σημαντικά στην άσκηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ένας επιπλέον λόγος για την υπαγωγή του νομού Αρκαδίας στο ειδικό (μειωμένο) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν περιληφθεί στο σχεδιασμό αποεπένδυσης, που σημαίνει πώλησή τους σε ιδιώτες, παρότι αυτές συνιστούν τη μοναδική παρουσία της ΔΕΗ στη νότια Ελλάδα, ο δε νομός Αρκαδίας είναι ένας από τους πλέον προβληματικούς της χώρας.

Την άποψή μου σχετικά έχω εκφράσει επανειλημμένα και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.
Εξάλλου όλα θα ειπωθούν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Συμπερασματικά, το καθεστώς έκπτωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να επεκταθεί και στο νομό Αρκαδίας εν συνόλω. Η αποδοχή του αιτήματος, πέραν του ότι συνιστά πράξη δικαιοσύνης, θα συνεισφέρει στην άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που τον έχει πλήξει σημαντικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Στην Τρίπολη ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Τρίπολη θα βρεθεί την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Ο...

Το ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας για την απώλεια του Ροβέρτου Σπυρόπουλου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλεια του Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα...

Πέθανε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ βρισκόταν στην...

Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αρκαδία

Ανακοινώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, μεταξύ αυτών και της Αρκαδίας, για...

Recent Comments