Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020
Αρχική Κοινωνία Αγωνιστική Πρωτοβουλία: Να ακυρωθεί τώρα η σύμβαση με τη ΤΕΡΝΑ για τη...

Αγωνιστική Πρωτοβουλία: Να ακυρωθεί τώρα η σύμβαση με τη ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Με ανακοίνωση η παράταξη της Περιφέρειας Πελλοπονήσου “Αγωνιστική Πρωτοβουλία” ζητά την ακύρωση της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, μετά τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εδώ και αρκετές μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα επίσημες καταγγελίες σχετικά με την αγοροπωλησία χωραφιών στην Παλαιόχουνη, όπου θα κατασκευαστούν οι κεντρικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες – αποκαλύψεις για «απάτη με άκυρα συμβόλαια στην αγοραπωλησία των εκτάσεων», δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα και ακυρώνουν το συγκεκριμένο χώρο που έχει χωροθετηθεί για να στηθεί το σκουπιδοεργοστάσιο.
Μετά τις καταγγελίες δεν δικαιούται ούτε η κυβέρνηση να σιωπά ούτε ο κ. Τατούλης να ισχυρίζεται «ότι είναι διαφορά μεταξύ ιδιωτών».
Οι παραπάνω εξελίξεις πέραν των άλλων:
• Δικαιώνουν την έντονη αντίθεση που έχουμε εκφράσει σαν Παράταξη από τον Απρίλη του 2011 και μετά καθώς και την αντίθεση των πολιτών και των συλλογικοτήτων, τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν και τις εναλλακτικές προτάσεις που προέβαλλαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενάντια στην συγκεντρωτική διαχείριση με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που πρότεινε ο κ. Τατούλης και αποφάσισε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
• Ξεγυμνώνει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν το πόσο καλά είναι τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις και πόσο απαλλαγμένες από σκάνδαλα είναι.
• Καθιστούν έκθετη την κυβέρνηση η οποία έχει συμφωνήσει με τον κ. Τατούλη, με απόφαση της Διυπουργικής, όπως έχουμε καταγγείλει από το 2016 στο σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ με ΣΔΙΤ.
• Καθιστούν έκθετους και όσους Δημάρχους προσχώρησαν στο σχέδιο Τατούλη και κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το «χρυσωμένο χάπι» της περίφημης «δήθεν» επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ΤΕΡΝΑ.
Οι παραπάνω εξελίξεις και η επιστροφή από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλουν:
• Την ακύρωση άμεσα, της σκανδαλώδους αλλά και βλαπτικής για τη τσέπη των πολιτών και το περιβάλλον σύμβασης με ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• Επαναφέρουν ως μοναδικό και σωστό τρόπο διαχείρισης την επιλογή του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Το μοντέλο αυτό που έχουμε μαζί με άλλους φορείς και πολίτες προτείνει όλα αυτά τα χρόνια και μαζί με τους Δημάρχους που αντιστέκονται. Αυτό σημαίνει όμως εδώ και τώρα ακύρωση της σύμβασης ΣΔΙΤ και άμεση χρηματοδότηση των Δήμων από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

Γραφείο Τύπου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ήττα στις καθυστερήσεις για τον Αστέρα 2-1 από τον Ολυμπιακό

Ο Αστέρας Τρίπολης κόντευε να σοκάρει τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, καθώς στο 92΄ το σκορ ήταν 1-1 (18΄ Καμαρά - 67΄ Τόνσο), αλλά στο...

Η Τρίπολη τίμησε τον σπουδαίο κινηματογραφιστή Γιώργο Καραγιάννη

Εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και μετονομασία της πλατείας Φιλικών, τιμώντας τον Γιώργο Καραγιάννη,...

H Ματίνα Τριανταφύλλη από την Τρίπολη υποψήφια σύμβουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Υποψήφια σύμβουλος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που διεξάγονται την Κυριακή 26 και την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, είναι η δικηγόρος Ματίνα Τριανταφύλλη από...

Γ. Καμπύλης: Απαντήστε επί της ουσίας κ. Δήμαρχε

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η παράταξη της μείζονος Αντιπολίτευσης του δήμου Βόρειας Κυνουρίας με επικεφαλής τον Γιώργο Καμπύλη αναφέρει τα...