Άρθρο-παρέμβαση του Αν. Γραμματέα Οικουμενικού Ελληνισμού και Πατριαρχείων της Ν.Δ, Νίκου Παγώνη, για το μάθημα των Θρησκευτικών

0
Παγώνης Νίκος

«Πονάει» το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολειά…

1. Γιατί προσφέρει στο μαθητή τη δυνατότητα να ασκήσει τον ελεύθερο διάλογο, τον προβληματισμό και τη διερεύνηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, θεμελιώδεις Αρχές της Δημοκρατίας.

2. Γιατί συνδέει τον μαθητή με τον Πολιτισμό και την Παράδοσή του, σ’ ολόκληρη την ιστορική διαχρονία και βάθος.

3. Γιατί μυεί τον μαθητή στο σημαντικότερο κεφάλαιο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, τον Χριστιανικό Πολιτισμό και τα επιτεύγματά του.

4. Γιατί ενημερώνει τον μαθητή σχετικά με τα παγκόσμια Θρησκεύματα και τους πολιτισμούς, που αυτά δημιούργησαν, καθιστώντας τον μαθητή ολοκληρωμένο πολίτη του σύγχρονου κόσμου.

5. Γιατί αναπληρώνει ή συνδράμει την οικογένεια στην κοινωνικοποίηση των νέων μας, δηλαδή στην ομαλή ένταξή τους στο σύγχρονο προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον, αφού ασχολείται με όλα τα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτεροτήτων, η εξάλειψη του θρησκευτικού φουνταμενταλισμού, η νεανική βία και εγκληματικότητα κ.α.

6. Γιατί βοηθά τους νέους μας στην ομαλότερη διάβαση της ταραχώδους εφηβικής περιόδου, με τη γνωριμία των διαφυλικών σχέσεων και με ζητήματα που αφορούν στην συνύπαρξη και συλλειτουργία των δύο φύλων (σεξουαλικότητα, γάμος, διαζύγιο, ανατροφή τέκνων, εκμετάλλευση και κακοποίηση των νέων κ.α.).

7. Τέλος, γιατί δεν απευθύνεται σε θρήσκους αποκλειστικά, ούτε σε χριστιανούς ειδικά, αλλά αφορά στον κάθε πολίτη, ο οποίος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, γεγονός που καθιστά τα ελληνόπουλα αφανάτιστα και ολοκληρωμένες δημοκρατικές προσωπικότητες.

Ο Νίκος Παγώνης από την Τεγέα Αρκαδίας, είναι Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών με κατεύθυνση «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.